Učenci so pri uri gospodninjstva po receptu pripravljali madžarsko jed LANGAŠ.

Sestavine:

  • 200g moke
  • Polovica vrečke suhega kvasa
  • 1 žlička soli,
  • 1 žlička sladkorja,
  • 1 jajce,
  • Pol lončka jogurta
  • Olje za cvrenje

Postopek:

V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo, sladkorjem in kvasom. Dodamo jajce in jogurt ter sestavine s čistimi rokami ali kuhalnico premešamo, da se sprimejo in dobimo grobo testo. Po potrebi prilijemo še malo mlačne vode. Testo nato zvrnemo na pomokano delovno površino, kjer ga dobro pregnetemo, da postane voljno in mehko ter se ne oprijemlje rok in delovne površine. 

Ugneteno testo oblikujemo v kepo, ki jo položimo v skledo, pokrijemo s kosom prozorne folije za živila in za 4 ure shranimo v hladilnik, da testo vzhaja. 

Ko želimo langaš pripraviti, skledo s testom vzamemo iz hladilnika, v primerno veliki posodi pa segrejemo zadostno količino olja. Od vzhajanega testa odtrgamo za dlan velik kos in ga s prsti čim tanjše razvlečemo v langaš tako, da so robovi debelejši, sredina pa tanjša. Langaš na obeh straneh zlato rjavo ocvremo v vročem olju, nato pa ga odcedimo na papirnatih brisačkah. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa. 

Še tople langaše serviramo na krožnike. Postrežemo jih s česnovo vodo in/ali obložimo s poljubnimi dodatki, kot so kisla smetana, nariban sir, na koščke narezana šunka ali čebula, kečap ipd.